Massage 

Horsehead mini

Häst- och ryttarmassage!

Camilla är utbildad till Diplomerad Friskvårdsmassör på Hvilans Folkhögskola samt till Diplomerad Hästmassör på Axelsons Animal Massage School, där hon även vidarutbildat sig i Friskvård för Häst steg 3 (sadelinprovning, hästens rygg struktur och muskel funktion, Varför får hästar ryggproblem?, Ryttarens viktigaste muskler och vanligaste spänningar, muskeltester av ryttaren). Camilla har jobbat som massör sedan 2004 och har lång erfarenhet av att behandla olika typer av muskulära problem. Camillla kan även ge råd om stretching och har gått kurs i Koppningsmassage på Kompletärmedicinska Högskolan i Malmö och Terapeutisk Stretching för idrottare på Bosöns Folkhögskola.

 

Ryttarmassage

Svensk klassisk massage:

Den svenska klassiska massagen är världsberömd. Genom knådningar, glidningar och tryck löser massagen upp spänningar i hela kroppen och ger en behaglig och skön avslappning.

Regelbunden massage håller borta trötthet och smärta i rygg och nacke. Du känner dig lugnare, mjukare och rörligare. Massagen ökar blod och lymfcirkulationen. Dessutom blir musklerna mer smidiga och elastiska.

Vid massage frisätts ”lugn och ro”-hormonet oxytocin och på så sätt minskas halten av stresshormoner i kroppen.

 

Massagens effekter:

Massage har både rehabiliterande och förebyggande effekt för både kropp och själ. Den senaste forskningen inom massage och beröring bekräftar att massage är precis vad den stressade människan behöver. Både de fysiska och psykiska effekterna är positiva. 

Många av dagens elitidrottsmän använder sig regelbundet av massage och har t o m sina egna massörer och många idrottslandslag har sina egna landslagsmassörer.

Hästens är våra största atleter och vi ställer höga krav på deras prestation. Massage kan öka prestationen upp till 20 % , vilket i många fall kan vara avgörande vid tävling. Massage efter hård ansträngning påskyndar återhämtningen och hjälper musklerna att snabbare bli av med ev mjölksyra.

 

Massagens positiva effekter:

·​Gör spända muskler mjuka och elastiska

·​Ökar blodcirkulationen i musklerna

·​Ökar lymfcirkulationen

·​Stärker immunförsvaret

·​Har en avslappnande effekt på kroppen

·​Ger en djupare och lugnare andning

·​Påverkar kroppens inre organ på ett positivt sätt

·​Ger en ökad kroppskännedom

·​Motverkar ärrbildningar efter skador i muskelvävnad och andra mjukdelar

·​Har god effekt på träningsvärk och ansträngda muskler i idrottssammanhang

·​Motverkar spänningar vid smärttillstånd

·​Motverkar stress

·​Har en lugnande effekt på nervsystemet

·​Ökar vår koncentrationsförmåga

·​Ökar kroppens allmänna välbefinnande

 

Ryttarens inverkan avgörande

Ryttaren påverkar hästen väldigt mycket. Det är därför viktigt att ryttaren själv har god balans och kroppskännedom för att hästen ska kunna utföra det vi begär. En spänd, arg och irriterad ryttare kommer aldrig att få en positiv och avslappnad häst. Hästar är känsliga djur och påverkas lätt negativt av en spänd ryttare. Om ryttaren spänner sig eller sitter snett, kommer det att påverka hästen rörelse och balans negativt.

Massage kan hjälpa dig och din häst bli mer avspända, till bättre balans, rörlighet och kroppskännedom.

Massage är inte lösningen på allt, men är en viktig del av träningen som tillsammans med varierad träning, stretching och återhämtning ger dig och din häst bättre förutsättningar att prestera optimalt.

 

 

Hästmassage

Varför hästmassage?

Hästar är våra största atleter och vi ställer höga krav på deras prestation, hästens muskulatur utgör ca: 60 % av hästens totala vikt och för att hästen ska kunna prestera optimalt är det viktigt att ta hand om dem på bästa sätt. Spända muskler begränsar hästens rörlighet och kan även orsaka smärta. Massage och även stretching är båda utmärkta hjälpmedel för att lösa upp spänningar i kroppen och har mycket positiv effekt på muskler och senor. Hästmassage kan användas både i förebyggande och rehabliterande syfte. Som hästmassör kan jag tidigt känna spänningar och låsningar i musklerna och genom att lösa upp dessa med massage hindra att tillfälliga problem blir bestående problem. Att ge hästen massage i förebyggande syfte kan förhindra skador och hältor. Massage påskyndar även musklernas återhämtning efter hård ansträngning och påskyndar läkning av muskel och senskador genom att blodcirkulationen och lymfcirkulationen ökar. Massage kan dessutom öka hästens prestationsförmåga upp till 20 %, och har många positiva effekter på kroppen. 

Positiva effekter med hästmassage:

 • gör muskler och senor elastiska
 • ökar blodcirkulationen
 • ökar lymfcirkulationen
 • sänker blodtrycket
 • ger frisk hårrem
 • ökar antistresshormoner
 • stärker immunförsvaret
 • Kan öka prestationen med upp till 20 %!
 • Påskyndar läkning av ev muskleskador

Hästmassage behandling:

Jag erbjuder ett helhetskoncept för dig och din häst, med massage, stretching och träningsråd. 

En massagebehandling tar ca: 1 timme. Jag börjar med att masserar hela hästen och därefter går jag igenom de fynd jag hittat och tillsammans med dig och försöker komma fram till vad ev spänningar kan bero på och ger dig tips på vad du kan göra åt dessa.

Om hästen är väldigt öm i ryggen eller har väldigt dåligt utvecklad ryggmuskulatur vill jag gärna se hur sadeln ligger på hästen. En dåligt anpassad sadel kan skada hästens muskler och även begränsa hästens rörelser. En spänd, stel ryttare påverkar också hästen negativt och därför kan även ryttaren behöva masssage!

Jag visar dig också enklare stretchingövningar och massagegrepp du kan göra själv för att hålla din hästs muskler mjuka och elastiska, samt ger dig träningstips.

Hur ofta?

För en fritidshäst är det rimligt med ca:1-2 beh/mån om det inte föreligger några problem för att förebygga muskelspänningar.

För tävlingshästen är det mer rimligt med 2 beh/vecka för att bibehålla mjukhet och elasticitet och hjälpa till att transportera bort slaggprodukter (mjölksyra) samt påskynda musklernas återhämtning efter hård träning.

Är hästen väldigt spänd kan det behövas ett par behandlingar med tätare intrevall för att lösa upp spänningarna och djupare musklespänningar.

Det tar mellan 45-60 minuter att massera en häst beroende på hästens storlek.

Saker att tänka på:

Hästen ska inte masseras om:

 • den går på medicinering tex smärtstillande eller antibiotika
 • den har feber eller infektioner
 • den har akuta inflammationer, bristningar, frakturer eller urledsvridningar
 • den har hudsjukdomar
 • den är dräktig
 • den har haft nyligen avslitna senor, ligament eller muskler
 • den har aktiva ledsjukdomar (varma och ömma leder)

Innan massören kommer:

 • När massören kommer ska hästen stå inne, vara torr och ren.
 • Det ska finnas en ostörd plats där hästen och massören får stå.

 

Så unna dig och din häst regelbunden massage!

 

Priser:

30 min (avslappningsmassage/nacke & axlar): 250 kr​

45 min (rygg,nacke,axlar och överarmar): 350 kr          

60 min (rygg,nacke,axlar,överarmar och ben): 450 kr

Hästmassagebehandling ca 60 min :  500 kr

Alla priser är inklusive moms

Var?

Mottagning för människor på Gym1 i Hässleholm, Ängdalavägen 12

Hästar är välkommna hit till vår anläggning i Stora Torsjö, men jag kör även ut till ert stall mot körersättning. Har även möjlighet att ta med min bärbara massagebänk om ryttaren också önskar massage:-)

 

Medlem i Nordiska Hästmassörers Förbund, www.nhmf.se

Ansvarsförsäkrad